17 Nisan 2010 Cumartesi

SÜPER BİR HURMA TARİFİ

Tatlı sevenler için yıllarca denediğim ve her seferinde küçük bir yumağın dev gibi kabardığı çok kolay ve güzel bir hurma tarfi vereceğim.

     Vereceğim ölçüler genelde büyük fırın tepsisinden 4- 5 tane artıyor. siz orta büyüklükte 2 tepsiye göre düşünün bu da ortalama 50-55 tane eder.

malzemeler
1 paket margarin
1 yumurta
1 çay bardağından 1 parmak eksik su
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığının yarısı karbonat


NOT: Genelde yemek yapmaya alışkın olanların hemen dikkatini " hamur kabartma tozu var karbonat neden?" diyeceklerdir . hatta bazıları " ben koymam acıtır" diyecektir. hiç endişe etmeyin acıtmıyor karbonatta kokmuyor. siz sadece deneyin.
gelelim yapılışına her maddeyi sırasıyla koyarak yapın bu önemli

HAZIRLANIŞI:

1- Margarini eritin
2- suyu  ve sıvıyağı katın
3- yumurtayı kırın
4- vanilyayı koyun
5-un koyun ( bu kısım önemli  çünkü bazıları bütün unu boşaltmak gibi bir hataya düşüyor..  bardak bardak azar azar koyun  aynı anda da karıştıracaksınız buradaki püf noktalardan biri hamurun olabildiğine yumuşak olamsıdır.
6- unla beraber hamur kabartma tozu ve karbonatıda unlar beraber karıştırın
7- en son yumuşak bir hamur elde edince yumak almadan sirkeyi katın sirek herzaman en son katılacak.

Bu aşamaya kadar hamur hazır oldu. ama iş bitmedi.. YUMAK BOYUTU da önemli.. çünkü bazı cimri hanımlar  çok olsun diyerek fındık gibi yumak alıyorlar. Onlara kötü haber: öyle yaparsanız  çok kabarmıyor....Cevizden biraz daha büyük alırsanzı adet olarka çok olmayabilir ama çok iri oluyor.

ŞEKİL VERME  kısmına gelirsekhurma gözerindede yapabilşirsiniz benim işim acele uğraşamam derseniz yuvarlak da yapabilirsiniz..içinde fındık ve ceviz koymayı planlıyorsanız çok tavsiye etmem. denedim.. kabarırken fındıklar dışarı düşüyor. ama yok ben yaparsam olur sen yapamamışsın diyorsanız yapın burayada oldu diye mesaj atın..

FIRIN kısmında ise sıcak fırına konacak 170  derece yeterli alt bölmeye koyarsanızda iyi olur ...

ŞERBETİ  ise  yine çok önemli bir konu ( sizde hepsi önemli diyorsun diyeceksiniz ama gerçekten önemli)
şerbeti soğuk olacak tepsi ise ılık olacak..... dikkat ederseniz sıcak demedim ılık tepsi dedim eğer fırından çıktığı gibi dökerseniz hurmalar bölünüyor ve şerbetini çok çekiyor... tama kararında çeksin derseniz tepsiyi tutun eliniz yanmayacak şekilde sıcaklıktayken soğuk şerbetinizi dökün.


Bütün püf noktalarını vererek anlattım böylece yaparsanız çok süper oluyor.... deneyenlerin fikirlerini  bekliyorum

AFİYET OLSUN

1 yorum: